Home -> Editors Desk -> Watervast en UV-bestendige kleuren

12-03-2009

De KIP Color 80
Watervast en UV-bestendige kleuren

Door de redactie

Met de introductie van de KIP Color 80 heeft Regma de eerste fullcolour grootformaat led laser in het assortiment. De printer is geschikt voor zowel kleuren als zwart-wit afdrukken voor bedrijven waar veel productie gemaakt wordt. Graddus Pott Hofstede en Marcel te Nijenhuis vertellen over deze aanwinst.


      Vier kleuren toners worden na elkaar op het papier
      aangebracht.

Een jaar of acht geleden kwam KIP al eens met een machine die twee kleuren kon printen, zwart en rood. Nu is er, vanaf half november, een fullcolour grootformaat printer beschikbaar: de KIP Color 80. De machine is geschikt voor CAD- en GIS-gebruikers en grafische productie. Het is een compact printsysteem voor technische tekeningen in kleur van architect en constructeur en tevens voor de meeste grafische toepassingen, zoals posters en foto’s in een goede kwaliteit en met een hoge productiesnelheid.
Met een output van 4,8 meter per minuut, ofwel bijna 300 strekkende meter per uur in een breedte van 36 inch (91,4 centimeter), en met de lage verbruikskosten is de KIP Color 80 een concurrerende machine.
De minimale lijndikte voor de machine is 0,043 millimeter. In 6,5 minuten is de KIP Color 80 opgewarmd vanuit een ‘koude staat’ en in ongeveer dertig seconden vanuit ‘stand-by’.

Verschuiving naar kleur
Graddus Pott Hofstede, marketing en sales manager bij Regma: “In de markt voor zwart-wit documenten is er een verschuiving aan het ontstaan naar meer kleur. Vooral de combinatie van technische documenten met schetsen en foto’s komt steeds meer voor. Ook wordt er vaker geprint, vooral omdat het makkelijker is geworden, decentraal, dus beter beschikbaar. De KIP Color 80 is echt voor een productieomgeving, vanaf 20.000 vierkante meter per jaar komen de voordelen het meest tot zijn recht, dus ongeveer honderd vierkante meter per werkdag.”
Marcel te Nijenhuis, account manager: “Het is de eerste led laser grootformaat printer die fullcolour op basis van toner afdrukt. De toner wordt uiteindelijk door warmte en druk  op het papier ‘gebrand’. Daar­door produceert de KIP Color 80 grafische afbeeldingen die UV-bestendig zijn, zodat de afdrukken aan zonlicht kunnen worden blootgesteld en niet vervagen.” Fullcolour banners, posters en grafische representaties behoren tot de afdrukken die de machine kan produceren. De machine kan continu produceren, tijdens het printen kunnen de rollen vervangen worden zonder onderbreking. Er kunnen vier rollen in met media variërend van 80 grams tot en met 140 grams. Dat kan stickerpapier zijn of bijvoorbeeld tyvek voor banners die buiten opgehangen kunnen worden. De machine print tot een lengte van achttien meter.
Met een scanner ernaast kan de machine ook als kopieermachine worden gebruikt. Er zijn ook vouwers op aan te sluiten en de machine snijdt zelf. Doordat de toner erin is ‘gebrand’, hoeft het niet te drogen en vlekt het niet, het is waterproof. De resolutie is 600 x 600 dpi.
Pott Hofstede: “De doelgroep voor de printer bestaat uit productiecentra zoals grote repro’s en voor drukkers is het een goed alternatief voor offset en zeefdruk. Vooral bij oplages tussen de twintig en vierhonderd stuks is de KIP Color 80 interessant, doordat het printen sneller is. Het is ook sneller en goedkoper dan bij een inkjet, die vaak niet sneller dan twee vierkante meter per minuut kan afdrukken. Dat maakt het goed toepasbaar voor de retail waar reclameaanbiedingen per dag kunnen verschillen. Binnen een dag kan een ontwerp gemaakt worden en geprint om buiten op een supermarkt de klanten de aanbiedingen te tonen.
Grote ingenieursbureaus kiezen vaak voor één machine op een centraal punt, waar opdrachten uit het hele bureau kunnen worden verwerkt. Ook grote architectenbureaus kunnen prima aan de slag met een KIP Color 80, terwijl de kleinere bureaus vaak hun printwerk door een repro-bedrijf laten doen.”

Fullcolour led laser

Pott Hofstede vervolgt: “Als de fullcolour led laser technologie geaccepteerd is, is de kans groot dat er over enige tijd een kleinere machine komt, een KIP 60 of 40. Waarschijnlijk zal vervolgens, als die kleinere er komt, het printen weer meer decentraal gebeuren, meer machines op één bedrijf. Het is wel heel mooi dat een relatief klein bedrijf als de Japanse Katsuragawa Corporation, het moederbedrijf van KIP, als eerste printerproducent met zo’n nieuwe technologie komt als de fullcolour led laser.”
Ook over duurzaamheid is nagedacht, het energiegebruik van de KIP-printers is laag. De machines gaan ook lang mee, dus relatief minder oude printers te recyclen. Voor de zwart-wit KIP-grootformaat printers geldt dat er geen resttoner is. Op alle KIP-machines kan gerecycled papier worden gebruikt en op de KIP Color 80 hoeft geen gecoat papier gebruikt te worden om watervaste afdrukken te krijgen.

Testen en software
Te Nijenhuis: “We hebben zelf de KIP Color 80 al vanaf begin september in huis en er diverse tests mee gedaan. Bij­voorbeeld tweehonderd maal dezelfde afdruk, en daarbij was geen kleurverschil op te merken. Ook op verschillende materialen zijn de kleuren consistent.”
De bijbehorende software, KIP Request, is licentievrij en kan dus op de PC’s van alle gebruikers geïnstalleerd worden. Je kan er onder meer de wachtrij mee zien en dus wanneer je printopdracht klaar is. De gebruiker kan een preview opvragen. In één oogopslag is de hoeveelheid toner te controleren, en het is mogelijk de kleuren naar wens bij te stellen.

Regma veertig jaar
Dit jaar is Regma veertig jaar leverancier van grootformaat printers, scanners, en kopieersystemen voor CAD, GIS en grafische toepassingen. Regma is oorspronkelijk een afkorting van Règle Materiel, wat tekenmateriaal betekent en is opgericht in 1968. Regma vond in Buhrs te Zaandam een fabriek die lichtdrukmachines maakte, vervolgens gingen ze samen verder onder Regma Buhrs. In 1981 werd Regma in Frankrijk overgenomen door Rhône-Poulenc, een Franse producent van polyesterfilm die veel materialen afnam van Regma. Voor een periode van vier jaar heeft dit bedrijf ook in Nederland bestaan. In 1985 is het Nederlandse bedrijf afgescheiden en ging het verder onder de naam Regma Nederland B.V. In november 1988 kocht de huidige directeur, Koos Formsma, het bedrijf en Regma verhuisde naar Nieuwegein. In november 1998 is het huidige pand in Lelystad betrokken.

Voortschrijdende apparatuur
Regma begon in 1968 met lichtdrukmachines, thermische faxen en microfilmapparatuur. Vanwege de veranderingen in de markt ging Regma zich later richten op de grootformaat apparatuur: lichtdrukmachines en analoge kopieermachines. De eerste penplotter kwam op de markt, revolutionair, maar de machine deed anderhalf uur over het printen van een technische tekening op A0-formaat. Nu onvoorstelbaar langzaam. Later kwamen de inkjetplotters en de laserplotters, nog steeds in zwart-wit. Nadat de scanner werd geïntroduceerd, kwamen al snel digitale en kleuren-kopieermachines op de markt. Naast de technische markt kwam daardoor ook de grafische markt in beeld.Job van Haaften job.van.haaften@cadmag.nl is hoofdredacteur van CAD-Magazine. Voor meer informatie over dit onderwerp: www.regma.nl.

Stabiplan
nedgraphics
CAD Accent